• En iyi Çare Hacamat..

    /photos/1.jpg

    Bir hadis-i Şerifde Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyuruyorki; ‘Sizin tedavi olmak için başvuracağınız en iyi çare Hacamattır’

  • ‘Ümmetine Kan Aldırmayı Emret’

    /photos/2.jpg

    Abdullah b.Abbas(r.a) Şöyle demiştir:Peygamber Efendimiz(s.a.v) Miraç gecesinde meleklerden hangi topluluğa uğradımsa bana ‘ümmetine kan aldırmayı emret’ diye tavsiye ettiler.

  • Rasulullah Kan Aldırırdı

    /photos/3.jpg

    Yine İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) demiştir ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ihramlı iken hacamat oldu (kan aldırdı)."
    Buharî, Cezâu's-Sayd 11, Tıbb 12,15; Müslim, Hacc 88., (1203); Ebu Davud, Menâsik 36, (1835-1836); Tirmizî, Hacc 22, (839); Nesâî, Hacc 92, (5, 193); İbnu Mâce, Menâsik 87, (3081).) Bu metin Sahiheyn'in metnidir.

  • İhramda Hacamat Mecbur Kalmadıkça Olmaz

    /photos/4.jpg

    Nâfi anlatıyor: "İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) dedi ki: "İhramlı kimse kaçınılmaz bir sebepten dolayı mecbur kalmadıkça hacamat olamaz."

  • Hacamat Orucu Bozmuyor

    /photos/5.jpg

    Ebu Sa'id (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Hacamat olmak (kan aldırmak), kusmak, ihtilam olmak.''

  • Resulullah Başından Hacamat Olurdu

    /photos/6.jpg

    Resulullah (sav) ihramlı iken hacamat oldu (kan aldırdı). (Bu metin Sahiheyn'in metnidir.) Buhari merhumun bir diğer rivayetinde: "[Resulullah (sav)] oruçlu iken hacamat oldu" denir. Yine Buhari'nin bir diğer rivayetinde: "[Resulullah (sav) ihramlı iken çektiği ağrı sebebiyle başından hacamat oldu" denir. Bir diğer rivayette: "Şakika denen (başının ön kısmındaki) bir ağrı sebebiye, Lahyu Cemel adında Mekke yolu üzerindeki bir su başında, başının ortasından hacamat oldu" denir.

  • Rasulullah Ayağından Hacamat Olurdu

    /photos/7.jpg

    Resulullah (sav) ihramlı iken ayağının sırtından çektiği bir ağrı sebebiyle hacamat oldu. (Nesai'nin rivayetinde "...Maruz kaldığı incinme sebebiyle (ayağının sırtımdan hacamat oldu)" denmiştir.)


  • Ümmü Seleme Annemiz de Hacamat Yaptırmıştır

    /photos/8.jpg

    ‘’Ümmü Seleme annemiz (Rasulallah SAV hanımlarından biri)  Hacamat yaptırmak için Hz. Rasulallah Efendimizden (SAV) den izin istedi.Rasulallah (SAV) Efendimiz Ebu Taybe’ye emretti, Ümmü Seleme’ye Hacamat yap diye.  (Ravi) dedi ki:  Ebu Taybe, Ümmü Seleme’nin sütkardeşiydi herhalde. Ya da Ebu Taybe henüz ergen değildi.’’

  • Rasulallah (s.a.v.) Kan Alan Kimseye Ücretini Öderdi

    /photos/9.jpg

    Abdullah İbn Abbâs (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Rasulallah (s.a.v.) kan aldırdı. Kan alan kimseye ücretini ödedi ve bur¬nuna da ilaç damlattı.”

  • "Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!"

    /photos/10.jpg

     İbnu Abbas der ki: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Miraç gecesinde, meleklerden mürekkeb bir cemaate her uğrayışında: "Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!" derlerdi."
    Tirmizi, Tıbb 12, (2054).

  • Şifa üç şeydedir

    /photos/11.jpg

    İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şifa üç şeydedir:
    - Bal şerbeti.
    - Kan aldırma.
    - Ateşle dağlama.
    Ancak ümmetimi dağlamaktan menediyorum."
    Bir rivayette: "Balda, hacamat olmada şifa vardır." denmiştir." Buhari, Tıbb 3.

 

Hacamat ne zaman yapılır?

Hacamat ne zaman yapılır?

Hacamat yaptırmanın belli günleri vardır. Bu günleri mevsim, ay ve haftanın günleri olarak hem tıbbi hemde dini yönünü Hadis-i Şerifleri esas alarak yazmaya çalıştık.

Mevsim olarak yılın 12 ayı istenildiği ve gerekli olduğu durumda yapılır.

En faydalı hacamat ilkbaharda ve sonbaharda yapılan hacamattır.

Ömründe hiç hacamat yaptırmamış bir kimse daha faydalı diye uygun olan hacamat mevsimini veya hicri takvimi beklemek yerine ilk fırsatta yaptırması daha uygundur.

Zira uygun günün gelmesini beklemek kanda bulunan mevcut toksit maddelerin yayılmasına sebep olur.

Ayrıca sıcaklar bastırdığında yaz aylarında özellikle sıcak memleketlerde ikamet edenlere hacamat çok tavsiye edilir.

Hem sıcak memlekette ikamet edip hemde yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanlar sadece yaz ayında 2 kez yaptırsalar yeridir.

Kış aylarında yapılan hacamat ise bilhassa grip, nezle, soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemi zayıf veya stresli ortamlarda çalışanların sık sık yakalandığı kış hastalıklarına karşı en iyi korunmayı sağlar. Eğer hacamat hastalık tedavisi için yapılacaksa mevsim, ayın günleri ve haftanın günlerinin hiç bir önemi yoktur. İlk fırsatta yaptırmak daha uygundur.

 

( Hicri ) Ay olarak hacamat

Sünnet olan en faydalı günler hicri 17, 19 ve 21. günlerdir.

Hacamat hicri 5-25 arasında yapılırsa bi mahsuru olmaz.

Tıbbın dehası İbn-i Sina Hz.leri El Kanun Fıt Tıbb(  Tıbbın kanunu ) adlı eserinde 'Çok acil durum yok ise hicri 25 inden sonra ve 5 inden önce hacamat yapılmamasını tavsiye eder.'

Hacamatın en faydalı olduğu zaman hicri takvime göre 3 üncü haftada yapılanıdır. Bu dönemde ayın çekim gücü artar.

Ayın kendi yörüngesi üzerindeki çeşitli konumlarına göre denizlerde, hatta karalarda ve atmosferde med ve cezir olaylarının meydana geldiği, bununda yeni ay ve dolunay dönemlerinde en yüksek seviyeye ulaştığı bilinmektedir.

Günümüzde yapılan bazı araştırmalar ayın insan vücudu üzerinde benzer etkiler meydana getirdiğini, dolunay günlerinde vücuttaki hormon ve sıvı dengesinde değişmeler görüldüğü kadınlardaki doğum ve adet görme kanamalarının daha şiddetli olduğunu ortaya koymuştur.

Ayın çekim gücü göz ardı edilecek bir faktör değildir. Ayın büyük olduğu dolunay zamanında çekim gücü artışı nedeni ile denizler kabarır, asabiyet, kavga, gürültü, yaralanma, aile içi kavgalar hep bu döneme rast gelir. Hatta beyin bile kafatası içerisinde şişer.

Bu sebeple hacamatı dolunayın çekim gücünden faydalanmak hicri ayın onundan sonra ve yirmibeşinden önce yaptırmak bu nedenle önemlidir.

Hicri on ila yirmibeş arasında yapılan hacamat beden için hem rahatlatıcı olur, hemde toksit maddelerde hareketli olmasından dolayı hacamat için en ideal zamandır.

Hacamat eğer hastalık tedavisinde ziyade sadece sünnet için yaptırılacaksa ayın ikinci döneminde özellikle 17, 19, 21 gibi tekli günler tavsiye edilir.

Sünnet için hacamat yaptırmak demek; hiçbir rahatsızlığım yok, sadece Rasulallah SAV efendimiz tavsiye ettiği için hacamat yaptırıyorum demektir.

 

 Hiçbir rahatsızlığı olmayanlar bu günlerde yaptırmalı, hastalık tedavi amaçlı hacamat olanlar ise ne zaman fırsat bulurlarsa ilk fırsat da hacamatlarını yaptırmalıdır.

Bazı Hadis-i Şerifler de Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri, ay içinde de 17, 19, 21 inci günler hacamat yapılması tavsiye edilmiş ( Ebu Davud tıb 5; Tırmızi tıb 12; İbn Mace Tıp 22 ) ayrıca vücudun hangi bölgelerinde hacamat yapılmasının uygun olacağına dair bilgiler ve uygulama örneklerine yer verilmiştir.

Rasulallah SAV Efendimiz mübarek ayakları bir vesile ile incindiğinde hemen olay olur olaz ayaklarına kan toplanmasın diye hacamat yaptırmıştır. Burada ayın gününü veya haftanın gününü aramamıştır.

Aynı benzer şekilde hayber fethinden sonra bir yemekte yahudi bir kadın tarafından zehirlendiğinde hissetmiş ve ağzına aldığı lokmayı hemen tükürmüştür. Akabinde Cebrail A.S gelerek zehirlendiğini ve korunmak için hemen hacamat yaptırması gerektiğini bildirmiştir. Ve bunu üzerine Rasulallah SAV Efendimiz hemen orada hacamat yaptırmıştır.

 


 

BU SİTEDEKİ BİLGİLER İZİNSİZ ÇOĞALTILAMAZ